måndag 14 september 2015

Regeringen satsar på få in flyktingar i arbetslivet

Igår hölls en presskonferens av regeringen och nyheter om hur vi ska få in de nya flyktingarna i arbetslivet stod högst upp på agendan. Regeringen satsar totalt 1.8 miljarder kronor på flyktingarnas etablering under 2016.

Flyktingar ska snabbare få jobb och utbildning, det var gårdagens meddelande från statsminister Stefan Löfven. Bland annat så är målet att ta fram en standard för branschvalidering tas fram av branscherna och Yrkeshögskolan.

Enligt statsministern ska flyktingarna som kommer till Sverige så snabbt som möjligt in i arbetslivet, i normalfallet siktar de på att de ska ta två år att komma in på en utbildning eller ut på arbetsmarknaden. Att bekräfta giltigheten för en utländsk utbildning och kompetens blir därför extremt viktigt.

Även kompletterande utbildningar kommer vara i stort behov då en utländsk utbildning kan sakna en liten del för den svenska arbetsmarknaden. Att ta vara på de nyanländas kompetens är ett högt uppsatt mål.

Dagens situation behöver kraftig förbättring och regeringen föreslår därför en tillfällig valideringssatsning på 30 miljoner kronor som då ska gå till högskolorna för att effektivisera och förbättra valideringen av reell kompetens 2016 – 2018.

Att få chansen att komplettera en utländsk utbildning är en väldigt avgörande del i hur flyktingar med utländsk utbildning tar sig in i arbetsmarknaden. Särskilt i yrken där det krävs särskild legitimation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar