onsdag 10 juni 2015

Solceller presterar under svenska vintrar

Miljövänliga energikällor förbättras ständigt och kan inom en snar framtid bli allt mer användbart. Energimyndigheten utförde nyligen tester på hur effektivt solceller var under intensiv snö och is med positiva resultat. Nio solceller och nio växelriktare testades av Energimyndigheten, testerna utfördes i en klimatkammare där cellerna fick utså intensiv snö och is mycket likt svenska vintrar.

Solcellsmodulerna fortsatte prestera efter att ha utsatts för tuffa variationer i temperatur och luftfuktighet. För att vara relevant för svensk energi måste solcellerna klara av att smältande och fryst snö, vilket de nu gjort och kan alltså snart bli en energikälla att räkna med på allvar. Förutom att solcellsanläggningar blir allt effektivare har de även blivit mycket billigare. I dag kostar en solcellsanläggning för hus och villor endast en fjärdedel så mycket som det gjorde för 5 år sen.

Statistiken kommer från Uppsala Universitet och Energimyndigheten. Sverige är ledande i miljöinnovationer och regeringen vill fortsätta stödja utvecklingen. Vid installation kan solcellsägaren bland annat ansöka om solcellsstöd eller ROT-avdrag. Mikroproducenter av el kan även få en skattereduktion på överskottselen de säljer på elnätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar